Per ser cambrer s’ha d’estudiar?

Aquesta és una pregunta recurrent a qualsevol conversa on surt la paraula cambrer. Fa anys, la pregunta era la mateixa referida als cuiners. Però una sèrie de fets i, sobretot, de personatges rellevants dins el món de la cuina, que han assolit una repercussió més global, han aconseguit prestigiar l’ofici de cuiner. Fins i tot potser passant-nos de frenada en alguns casos. N’hi ha que semblen més estrelles del rock que no pas cuiners. Però bé, això seria un altre debat…

El tema és que aquest prestigi, guanyat a pols pels cuiners, encara ha d’arribar al sector dels serveis de restaurant. La professió del cambrer es veu com una cosa que tothom pot fer, que no cal pas tenir ni vocació ni estudis per fer-la. Res més lluny de la realitat. Fins i tot ens atreviríem a dir que el futur de la restauració passa per donar més protagonisme al cambrer i a tot el que passa dins el menjador. I no només ho diem nosaltres. Figures de primer nivell com Ferran Adrià opinen el mateix. Però primer de tot el què cal és tenir clar què és un cambrer.

La feina del cambrer no va només de transportar físicament els plats que prepara el xef de la cuina a la taula, i retornar-los buits a la plonge. Això sí que ho sap fer qualsevol. La feina del cambrer té moltes altres vessants.

Una vessant tècnica. Evidentment, hem de saber servir una taula, seguint diferents estils o tipus de serveis. Hem de ser capaços de realitzar una sèrie d’elaboracions a la vista del client, ja sigui acabar alguns plats o bé preparar-los per complet, fer i servir correctament còctels, oferir un bon servei de cafès i infusions als nostres clients i tot això seguint un protocol de servei. Però hi ha una part que creiem encara més important. És la part comunicativa. Els cambrers som els encarregats de transmetre als nostres clients el missatge que es vol donar desde la cuina. Som els transmissors de la filosofia del nostre establiment. Som els qui hem d’explicar la història que hi ha darrera els plats i els productes que treballem en el nostre establiment. Creiem que la manera correcta de veure la nostra figura no es la de simples venedors. Els cambrers som i hem d’actuar com a amfitrions. Un amfitrió és la persona que rep algú a casa seva i vol oferir-li el millor que té. Vol que aquesta persona passi una bona estona a casa seva, gaudeixi, disfruti, s’ho passi bé i, si pot ser, marxi sent una mica més feliç del que era quan ha entrat per la porta. Aquesta és la missió del cambrer professional.

I tot això, per poder fer aquesta tasca, cal vocació i, evidentment, formació. I això és el que l’equip de professors de serveis de la Joviat intentem transmetre als nostres alumnes. Tècnica, professionalitat, dots comunicatius i, sobretot, vocació i passió per la nostra professió.

Sandra Jo